| Kategoria: Co jeść?

gość

gość

(27.12.13, 17:04)
Odpowiedzi: 10

zgłoś

Jakich przypraw używać w kuchni?

Jakie przyprawy używać, a jakich unikać przy zdrowym odżywianiu?

:)
  • :/
  • :(
  • :)
  • :*
  • :<
  • :0
  • :o
  • >:D
  • :d
  • :|
  • :x
  • ;)
  • ;(
  • :p
  • :s
  • >:d
  • :D
  • >:o
  • :]
  • :[
  • :P
  • >:|

Pozostało 4000 znaków

dodaj załącznik

Najlepsza odpowiedź

Kucharzyk
( 5  -  0 )
100%
Kucharzyk (02.01.14, 19:25)
Wszystkich! Eksperymentuj, kombinuj, poszukaj inspiracji, co z czym dobrze idzie w parze i doprawiaj do smaku! Przyprawy nie wnosza wartosci odzywczych do dan, tylko smak i przy zdrowym odzywianiu pelnia smaku jest bardzo wazna, aby dania nie byly nijakie i zeby nie ciagnelo do smieciowego jedzenia. Napewno uzywaj mniej soli, duzo roznych ziol , kminu, papryki slodkie/ostre, swiezy czosnek i swiezy imbir , sos sojowy, rybny, curry, cynamon, kardamon , godziki, pieprz, Ocet balsamiczny, ryzowy, musztarda dijon badz francuska. Z ziol moje ulubione to bazylia, oregano + gotowa mieszanka ziol prowansalskich a do pieczonych ziemniaczkow np tymianek i rozmaryn. Uzywaj tez otartej skorki z cytryny jak i jej soku. Trzeba nauczyc sie laczyc przyprawy tak, aby odkryc swoje ulubione kombinacje i smaki, jedyne ograniczenie to nasza wyobraznia. Ograniczaj jak wspomnialem sol i cukier. Dobrze podkreca smak tez wino czerwone i biale, jako ze uzywa sie ich malych ilosci a otwarte trzeba wypic, to ja zamrazam wino w formie kostek do lodu, i takie wykorzystuje! Nic sie nie marnuje i zawsze pod reka, docen tez swierze ziola, bo to tez zupelnie nowa gama doznan.
Sortuj wg: najstarszych / najnowszych / najlepszych Inne odpowiedzi (10)
  • miriam
    ( 2  -  4 )
    33%
    miriam (29.12.13, 19:52)
    pieprz kajeński, chilli, ostrych przede wszystkim :) przynajmniej tak mówi moja dietetyczka :) btw jak ktoś szuka to mogę polecić, jest przegenialna, w ciągu miesiąca zrzuciłam 5 kg, włosy przestały być suche i się puszyć, paznkocie już się nie łamią, skóra zdecydowanie się poprawiła, aż chce się żyć! i do tego "wiosna" za oknem :)
  • Kucharzyk
    ( 5  -  0 )
    100%
    Kucharzyk (02.01.14, 19:25)
    Wszystkich! Eksperymentuj, kombinuj, poszukaj inspiracji, co z czym dobrze idzie w parze i doprawiaj do smaku! Przyprawy nie wnosza wartosci odzywczych do dan, tylko smak i przy zdrowym odzywianiu pelnia smaku jest bardzo wazna, aby dania nie byly nijakie i zeby nie ciagnelo do smieciowego jedzenia. Napewno uzywaj mniej soli, duzo roznych ziol , kminu, papryki slodkie/ostre, swiezy czosnek i swiezy imbir , sos sojowy, rybny, curry, cynamon, kardamon , godziki, pieprz, Ocet balsamiczny, ryzowy, musztarda dijon badz francuska. Z ziol moje ulubione to bazylia, oregano + gotowa mieszanka ziol prowansalskich a do pieczonych ziemniaczkow np tymianek i rozmaryn. Uzywaj tez otartej skorki z cytryny jak i jej soku. Trzeba nauczyc sie laczyc przyprawy tak, aby odkryc swoje ulubione kombinacje i smaki, jedyne ograniczenie to nasza wyobraznia. Ograniczaj jak wspomnialem sol i cukier. Dobrze podkreca smak tez wino czerwone i biale, jako ze uzywa sie ich malych ilosci a otwarte trzeba wypic, to ja zamrazam wino w formie kostek do lodu, i takie wykorzystuje! Nic sie nie marnuje i zawsze pod reka, docen tez swierze ziola, bo to tez zupelnie nowa gama doznan.
  • gość
    ( 5  -  1 )
    83%
    gość (03.01.14, 21:19)
    wszystkich naturalnych, wyrzuc vegety, kostki i inne gowno
  • gość
    ( 1  -  0 )
    100%
    gość (03.01.14, 21:50)
    gość
    wszystkich naturalnych, wyrzuc vegety, kostki i inne gowno
  • Mery
    ( 1  -  0 )
    100%
    Mery (04.01.14, 18:19)
    Ja używam w zasadzie wszystkich ziół. Najwięcej daję do potraw tymianku, imbiru, lubczyku, majeranku i bazylii. Czosnek, oregano i cynamon też często gości w mojej kuchni. Ograniczyłam sól. Można ją zastąpić ziołami. Od jakiegoś czasy eksperymentuję i doprawiam dużą ilością zielska. Nieźle smakuje. Radzę spróbować.
  • gość
    ( 0  -  3 )
    0%
    gość (04.01.14, 20:17)
    od soli wypadaja wlosy bo je wysusza. pieprz zle dziala na stolec, troche boli przy podcieraniu. za zadne skarby nie uzywajcie carry z kamisa bo powoduje zatrzymanie wody w organizmie. poza tym na boga unikajcie szafranu, dobrze ze jest drogi bo byscie go zarli codziennie i rak by was dopadl.
  • kucharz hobbysta
    ( 0  -  0 )
    0%
    kucharz hobbysta (08.01.14, 12:10)
    Moją ulubioną przyprawą jest ostatnio kmin rzymski. Świetnie pasuje do np. pieczonych warzyw (ziemniaki, pietruszka, marchew) i różnych mięs (hamburger, kebab itp.). Pierwszy kontakt nosa z tą przyprawą nie musi być przyjemny. Panuje opinia, że "pachnie" starymi skarpetkami, ale tylko na początku. Fakt jest faktem, że nie można z kminem przesadzić, gdyż ma bardzo intensywny aromat. Używam w kuchni sporo ziół: majeranek, tymianek, rozmaryn, oregano, bazylia. Szczególnie lubię rozmaryn, który także znakomicie pasuje do mięs. Podobnie jak kmin rzymski, tak i rozmaryn ma specyficzny aromat i nie wszystkim on pasuj****ardzo lubię także majeranek, który sypię obficie do żurku, flaków czy gulaszu z żołądków. Ponadto sporo u mnie w kuchni schodzi takich przypraw jak kolendra (w ziarnach i świeża), gorczyca, papryka, chilli (mam około 15 rodzajów), pieprz, cynamon, goździki, ziele angielskie, kurkuma (przede wszystkim dla koloru), a rzadziej także anyż gwiaździsty, kozieradka, kardamon, koper włoski (pasuje do ryb!). Większość z tych przypraw ma zastosowanie w kuchni indyjskiej i krajach ościennych. Bardzo lubię tez stosować gotowe mieszanki przypraw, ale w nich często znajduje się glutaminian sodu, którego staram się w kuchni nie używać. Z takich mieszanek polecam garam masalę, curry, pięć smaków, pieprz bałkański, pieprz syczuański, jamaican jerk czy moją ulubioną shoarmę czerwoną. Jakiś czas temu odkryłem suszone owoce sumaku, które stosuję do arabskich koft z pistacjami. Dobre! Cierpki smak sumaku świetnie podkreśla smak mięsa i znakomicie współgra z pistacjami. Polecam. W kuchni mam całe mnóstwo przypraw (takie hobby/choroba), niektórych nawet nie używam, a kupiłem je z czystej ciekawości (np. kłącza kurkumy o konsystencji... kamienia). Jednak czytając przepisy na nawet najbardziej egzotyczne potrawy nie zdarza się, abym musiał zrezygnować z jakiego, ze względu na brak jakichś przypraw.
  • gość
    ( 0  -  0 )
    0%
    gość (08.01.14, 17:44)
    dobrze,ze wszystkich tylko do rosolu majeranku nie dodawaj,a do burakowej curry,wtedy mozesz smialo uzywac tylko wiedz do czego i do jakich dan stosuje sie przyprawy,chociaz nikt tobie nie zabrania dla mnie to mozesz nawet gowno rozmazac
  • waris
    ( 0  -  0 )
    0%
    waris (12.01.14, 21:37)
    pieprz nie sól :)
  • my hermes discount code
    ( 0  -  0 )
    0%
    my hermes discount code (18.03.14, 00:08)
    hermes black box birkin Jakich przypraw używać w kuchni? - Diety - DietaSOS.
    my hermes discount code http://mmj.houseweb.dk/images/(...)-list-7195.aspx